zondag 31 oktober 2010

Ombouw van een Mitchell Privilege UL152 naar “Baarsbeukertje”.

Ruim 2 jaar ben ik in het bezit van een Mitchell UL152 spinhengeltje.
Een heerlijk kort venijnig carbonstokje, die ik het meest gebruik voor het vissen op baars met loodkopjes van 3-5 en 7 gram en daarop shadjes van 5-7cm.
Vooral door de korte lengte een ideale hengel voor in de haven tussen de boten.
Als lijn maak ik gebruik van dyneema lijn 0,04mm en 0,06mm.
De hengel is vrij strak, waardoor hij goed in staat is om het shadje gecontroleerd over de bodem te laten huppelen.

Dus de hengel was bijna geheel naar wens. Ik schrijf “bijna”, want ik miste toch iets meer gewicht, iets meer massa. Tevens ben ik geen liefhebber van éénpunts oogjes. Ze staan mij te ver van de blank af en ondanks de afstand blijven ze, bij een natte draad ook regelmatig plakken aan de blank. Het startoog van de Mitchell vond ik ook veel te groot, 4cm vanaf de blank vind ik persoonlijk uit den boze.
Ik heb alle oude éénpuntsogen verwijderd van de blank en nieuwe hardchromen brugoogjes gemonteerd. (Twente-Shop levert deze oogjes in de gewenste maat)

Voor diegene die zo'n hengel in bezit hebben en deze willen wijzigen is hier een korte beschrijving van mijn werkzaamheden:
1. Hengel opgemeten waar de oude ogen zitten en de nieuwe moeten komen.
2. Markeringen aangebracht wat de kant is waar de ogen zitten. Zachte kant/harde kant.
3. Met een scherp stanlymes de oude oogwikkelingen in de lengterichting voorzichtig doorgesneden en de ogen verwijderd.
4. Hengeldeel in 2 V-vormige kunstof hengelhouders geplaatst.
5. Door het hengeldeel hierin rond te draaien zijn zeer snel en strak de wikkelingen te leggen.
6. De nieuwe oogwikkelingen gelakt met speciale wikkellak en in een draaimechaniek gezet zodat de wikkellak goed verdeelt wordt. Vroeger draaide ik om de 15min het hengeldeel een kwartslag rond. Dat gaat goed voor 1 uur, daarna vergeet je het vaak door andere zaken. Ik heb een Proxon schroefmachine, die al zeer traag loopt, op een variable voeding gezet en de spanning zover teruggeregeld dat hij 1 omwenteling in ca. 15 seconden doet. Door dat de hengeldeel ronddraait kun je best veel lak op de wikkeling doen want je krijgt geen uitzakkers. Je kunt natuurlijk ook een draaisysteem maken van de grillmotor uit een oude grill/bakoven/magnetron.
Deze draait ook zeer langzaam. Nog mooier is het inbouwen in een bak met verwarming voor het drogen/uitharden te versnellen.
7. Het hengeldeel ca. 3 uur laten ronddraaien. Lak is nu enigszins gedroogd en kan bijna niet meer uitzakken.
8. Als beide delen droog zijn is de hengel gereed. Wel de wikkellak laten uitharden.

Resultaten:
De resultaten waren zeer positief en boven verwachting. Door de hardchromen brugoogjes heeft de hengel inderdaad meer massa gekregen en voelt prettig aan.
Testen aan de waterkant gaven als resultaat een mooie strakke hengel die feilloos het shadje op afstand kan “besturen”. Elke onregelmatigheid en bodemverloop is goed te voelen/volgen zowel met de 3 grams- als 7 gramsloodkopjes.
Het is ook geen stijve hark geworden en een klein baarsje laat de hengel in een mooie ronding buigen. Zie bijgaande foto.

Ik heb nog getwijfeld om het handvat te wijzigen in een volledig kurken handvat met reelringen.
Dan was van het orgineel alleen de kale blank overgebleven. Het huidige handvat met vaste reelhouder is dusdanig naar wens dat vervangen niet nodig is.

Hieronder enige foto's van de ombouw en het eerste resultaat.





vrijdag 29 oktober 2010

Een nieuwe 8 grammer

Het is kouder geworden en het werd weer eens tijd om een nieuwe hengel te bouwen.
Dit keer een 1-delige hengel, 2m lang in de achtgram klasse.
Deze hengel is zeer geschikt voor zwaardere loodkopjes met shadjes of zwaardere spinners met bladmaat 35mm - 45mm.



Een paar foto's van de bouw van de hengel.

maandag 25 oktober 2010

Storm, regen, kou en een baars.

Zaterdagmorgen, toog ik als enige Lichtervisser, naar het mooie Twente om samen met Harry achter de roofvis aan te gaan. Helaas kon Joop niet mee vanwege zijn blessure en anderen waren achteraf verhinderd. Het weer was zonnig maar zou veranderen.
Na aankomst in Aadorp werd ik hartelijk en gastvrij ontvangen door Harry, Linda en Amy.
Eerst werd er uitgebreid koffie gedronken en bijgepraat. Tegen 12 uur gingen we op pad.
Eerst naar Vroomshoop en daarna, afhankelijk van de vangsten, naar Vriezenveen en Aadorp.
In Vroomshoop aangekomen had Harry een mooie stek uitgekozen aan het Kanaal Almelo de Haandrik en het Zwolse kanaal. Een mooie locatie waar 3 wateren bijeenkomen met een interessant bruggetje en wat aanlegsteigers voor pleziervaart.
Al snel vlogen de spinners over het water, maar hoog zat de vis niet. Al vlot werd overgeschakeld naar shads en werden de onderkant van de steigers belaagd, maar geen vis te bekennen. Intussen hadden donkere wolken de zon verdreven, de wind nam toe tot stormachtig, temperatuur daalde naar ca. 5 graden en het begon te stevig regenen.
Niet ideaal visweer.
Harry had voor zichzelf een baarsbeukertje gemaakt die ik graag wilde uittesten.
Wat een geweldig hengeltje, strak om het loodkopje op te tikken en een prachtige buiging tot in het kurken handvat. Echt een juweeltje!
Na een klein visloos uurtje begonnen wij flink last te krijgen van zeer koude en gevoelloze handen en moesten zelfs een pauze inlassen om in de auto met draaiende motor onze handen te “ontdooien”.
Wat was het guur en koud. Na de opwarming heb ik op een zeer smal bruggetje met shads de onderzijde van de brug bestookt. Regelmatig werd de shad aangevallen, maar niets gehaakt.
Besloten werd om naar een andere locatie te gaan in Vroomshoop waar meerdere wateren bij elkaar komen en elkaar zelfs kruisen. Prachtig om deze watergangcontrukties te zien.
Hier, in een kolkende watermassa van een waterdoorlaat liet Harry zijn shadje verdwijnen.
Al snel had hij beet en kon er een prachtige baars van ruim 42cm geland worden. Zie foto’s.

De weersomstandigheden werden steeds slechter, storm, hevige regen en kou deed ons besluiten te verkassen naar een betere plek.
We reden naar Vriezenveen, op een industrieterrein, naast een jachthaven. Het water zag er aantrekkelijk uit, maar de wind was te zwaar en het vissen werd nu echt onmogelijk gemaakt.
Na 5 minuten hadden wij het hier ook bekeken. Terug naar Aadorp, naar de warmte en de koffie.

Het was een koude natte en stormachtige dag, we hebben niet lang kunnen vissen maar we hebben genoten van elkaars gezelligheid, de superbaars van Harry en flink bijgepraat en gelachen.
De dag hebben we afgesloten met lekkere pizza’s uit Linda’s oven en smaakte, na zo’n enerverende dag, zeer goed.


Hans.

donderdag 21 oktober 2010

De baarshengel gaat mee naar Vroomshoop.

Het plan is gevat om zaterdag 23 oktober te gaan baarsvissen met een stel forumleden van Lichtervissen. Echte liefhebbers van het Ultra-light vissen.
Deze keer gaan we naar Vroomshoop, een plaatsje gelegen aan het kanaal Almelo/De Haanderik. In dit kanaal kan men de baarspopulatie zeker goed noemen en zitten er best wel "vette" oudvaders in van over de 45 cm.
Het is de bedoeling om de kom te gaan bevissen bij de villa "De Vier Zonen".
Voor deze gelegenheid heb ik diverse spinners, shads en twisters in de bakjes gedaan die ik mee wil nemen en de vlieghengel met een aantal streamers gaat ook mee.
Of ik deze ga inzetten is nog even de vraag, maar dat is afhankelijk van de aanbeten.
Als hengel voor shads en twisters ga ik een eigenbouw Ultra Light hengel inzetten. Kort en stevig, om het loodkopje over de bodem te laten huppelen maar ook buigzaam als er een baars aanhangt.
Voor het spinnen zal ik de TS Lancet van 2m/3 gram inzetten met microspinners tot bladmaat 25mm.
Ik hoop dat het weer zaterdag ook een beetje mee gaat werken, zeker als men met dergelijk licht materiaal vist.

dinsdag 19 oktober 2010

Het maken van partikels voor het karpervissen

Gisteren heb ik een emmer vol met allemaal verschillende zaden en peulvruchten gekookt, maar ook een pan vol met mais gekookt.
Door de lucht die tijdens het koken vrijkomt is het raadzaam om dit buitenshuis te gaan doen.

Om het gistingsproces wat te versnellen, heb ik er een aantal zakjes met broodgist bijgevoegd. Normaal is dit niet nodig want de mais en de peulvruchten beginnen uit zichzelf wel te gisten.

Let wel op dat de mix goed gaar is. Ongegiste mais en peulvruchten kunnen dodelijk zijn voor karper en andere vissoorten, die van deze mix eten.
Zeker als de mix in de maag van de vis gaat gisten. Het is niet de bedoeling om de vis schade toe te brengen.

Na een aantal uren te hebben gestaan in een afgesloten emmer is het gisten van de mais begonnen en komt de mais langzaam maar gestaag omhoog richting de emmerrand.
Hou dus altijd rekening met de hoeveelheid die men in de emmer doet.
Ook de andere zaden en peulvruchten zetten verder uit, zodat deze ook zachter gaan worden.
Het is zeker raadzaam deze mix een aantal dagen te laten staan en het ruim voor een vissessie gereed te maken, of om een of meerdere voerplekken te maken.
Er zijn zelfs ook vissers die een dergelijke mix meerdere maanden laten gisten.
Ook kunnen er verpakkingen mee worden afgevuld en deze kunnen dan diepgevroren worden bewaard en voor een dagje vissen worden meegenomen.

Maar voordat men de werking van deze mix kan bekijken, is men een aantal dagen verder, tenslotte "Geduld is een schone zaak".
Maar zo gaat het bij het vissen altijd.

vrijdag 15 oktober 2010

Baars vangen in Twente

Even een uurtje, voordat het donker gaat worden, nog snel naar het kanaal gegaan om een hengeltje uit te gooien.
Dit keer met de TS Lancet, een 3 grammer met een lengte van 2 meter en een Abu Garcia molen voorzien van 0,4/00mm Berkley Crystal gevlochten lijn.
De gevlochten lijn heeft een trekkracht van 3,5 kilo.
Dat de keuze op deze lijn is gevallen, komt omdat er op de bodem nog behoorlijk wat waterplanten aanwezig zijn en deze lijn er als een scheermes door heen kan snijden..

Al na een kwartiertje komt de eerste aanbeet:...aanslaan...... mis!
Daarna bleef het heel erg rustig en geen enkel spoor van roofvis te bekennen, totdat ik op een gegeven moment een flinke dreun op mijn hengel kreeg.
Deze ging goed krom staan, alsof er een autobus met de haak er vandoor wilde gaan.
Na een beetje drilwerk kwam "de bus" boven water en zie daar .......een hele mooie vis!
Een prachtige baars van ruim 45 centimeter, dát zijn de vissen die een prachtig gevecht leveren aan een TS Lancet hengeltje van 3 gram.
Na onthaakt te hebben nog snel op de foto en daarna heb ik de vis teruggezet in zijn element.
Voldaan reed ik naar huis om deze viservaring snel op deze blogspot te zetten.

Hengelbouw

Hengelbouw en de benodigde materialen.

Om een hengel te bouwen zul je voor jezelf de volgende vragen eerst moeten stellen om te bepalen hoe je hengel moet worden:

De blank:
Alvorens een blank te kopen zul je eerst moeten bepalen wat voor soort hengel het moet gaan worden.
- Een vlieghengel, een spinhengel, een vlokhengel of een roofvishengel etc.?
- Hoe lang moet mijn hengel worden?
- Uit hoeveel delen moet deze bestaan? (i.v.m. vervoer)

Het uiterlijk:
Je moet bepalen hoe de hengel er uit moet komen te zien.
- Hoe ga ik de molen of reel op de hengel bevestigen?
- Wil ik een vaste reelhouder of een kurkenhandvat met reelringen, met of zonder cone?
- Welke soort kurk ga ik gebruiken, of monteer ik een kunststoffen handvat?
- Hoe lang moet het handvat worden?

- Welke type ogen ga ik monteren en van welk materiaal?
- Hoeveel ogen heb ik nodig? (dit is afhankelijk van de lengte van de hengel, standaard 1 oog per foot, dit is ongeveer 30,3 cm.)
- Waar plaats ik de ogen? Voor de exacte plaatsbepaling kan de leverancier dan uitkomst bieden)

- Welke kleur wikkelingen wil ik gaan gebruiken? (de kleur van het garen wordt donkerder na het lakken)

- Plaats ik ook nog een of meerdere sierwikkelingen?

- Welke soort lak ga ik gebruiken op de wikkelingen.?
(meestal gebruikt men een 2 componenten lak met een mengverhouding van 50/50.
Om deze lak goed te mengen en mooi dun te krijgen, kan verwarmen van de lak zonder harder een uitkomst bieden.
Dit kan gedaan worden in de magnetron gedurende 10 tot 20 seconden.
Voor de beste resultaten is het verstandig om minimaal 2 ml lak en 2 ml harder te gebruiken per keer.
Maar voordat het zo ver is dient de hengel eerst gemonteerd te zijn in zijn geheel)

Een kleine opsomming van de materialen en de werkzaamheden

Kurken en het maken van de handgreep


Stap 1 : kurken en monteren van de handgreep

De handgreep is een essentieel deel van de hengel. Het is de directe link tussen uw hand, arm en de hengel. Om een vlotte en niet gespannen cast te kunnen werpen gedurende lange tijd, moet de ergonomie van de handgreep aangepast zijn aan u.

Over natuurlijk kurk

Er bestaan meerdere benamingen en klassificaties voor de verschillende kwaliteiten voor natuurlijke kurk ; pleine-fleur, super, AAA etc. Op vandaag stellen deze namen niet veel meer voor en staan niet meer voor overeenstemmende kwaliteiten.

Tussen professionele hengelbouwers gebruiken wij volgende simpele graduatie: CG1, CG2 en CG3.

>> CG1: 90% à 100% vrij van oneffenheden
>> CG2: 80 à 90 % helder met hier en daar enkele oneffenheden
>> CG3: moins de 80% helder met duidelijke oneffenheden, meer dan CG2 kwaliteit



CG3 kurk wordt courant gebruikt bij fabrieksgegevens. Nieuw ziet deze handgreep er zeer mooi uit maar na enkele uitstappen verdwijnt de lijn met het kurkstof en lijkt het nergens meer op. Er bestaan geen kleine profijtjes.....

Exotisch kurk

Met de verschijning van de exotische kurken is er geen limiet meer op het personaliseren van uw handgreep. U kunt uw fantasie de vrije loop laten met al hun kleuren en effecten. Daarbij komt nog dat zij vrij zijn van oneffenheden en ze goedkoper zijn dan de natuurlijke kurk in CG1 & CG2 kwaliteit.




Voorbeeld van een handgreep die zowel natuurlijke als exotische kurk bevat



Opbouw van de handgreep


Nodige materiaal:
·                            Rondjes uit natuurlijk kurk, exotisch kurk of rubber kurk
·                            Epoxy gel 15 minuten of 6 uur 
·                            Een metalen of aluminium staaf
·                            Een (bank)schroef
·                            Een draaibank of boor
·                            Schuurpapier 80-320


De kurk rondjes moeten voorbereid worden voor ze samengevoegd worden. Dit gebeurd door ze te schuren op een vlakke ondergrond om alle oneffenheden te verwijderen. Kurk rondjes uit natuurlijk of exotisch kurk, hout of om het eender welk materiaal wordt samengehecht door middel van een epoxy gel die in 15 minuten of 6 uur (ThreadMaster Ultimate Gel) naar gelang van de moeilijkheidsgraad uithardt.

Het epoxy wordt voorbereid door het mengen van 2 gelijke delen hars en verharder, die zeer goed gemengd moeten worden. Waarna er een laagje aangebracht wordt tussen elke laag kurkrondjes die in plaats gehouden wordt door een metalen staaf.



Het geheel wordt daarna samengehouden in een schroef die gemakkelijk in elkaar te knutselen is. Eens de schroef vast aangevezen is dan wordt de staaf verwijdert. Laten drogen gedurende 24h.



Het draaien van de greep
De blok met kurk rondjes is nu klaar om gedraaid te worden om er de gewenste ergonomie aan te geven. Deze stap kan op een draaibak uitgevoerd worden (ideale manier) of op een boor.

Volgens de gebruikte materialen wordt het draaien uitgevoerd met behulp van traditionele instrumenten van een draaibank (beitels, raspen enz.) en vervolgens wordt het werk afgewerkt met schuurpapier, beginnend met de grofste korrel (80) en eindigend met een fijne (320).

Eerste grove vormgeving door middel van een beitel


Afwerking met schuurpapier

Dezelfde stappen worden gerespecteerd voor het maken van een fighting butt.

U kunt natuurlijk steeds een
handgreep kit en reelhouder kopen die reeds voorgemonteerd zijn, maar dan hebt u niet veel invloed op de kwaliteit van de kurken en de persoonlijke input is merkelijk beperkter.

>> volgende stap: 
de blank en zijn ruggegraat

 

Blanks & spine


Stap 2 : de blanken, hoe vind u de ruggegraat of "spine"?



Het is belangrijk uw blank goed uit te kiezen. Persoonlijk ben ik begonnen met goedkope blanken om mezelf te leren want ik had niemand die het me kon aanleren. Er bestaan reeds blanken vanaf 25 €, daarna is het enkel een budget en goesting kwestie.

Het verschil in prijzen is consequent maar de kwaliteit ook. Dit heeft alles te maken met de kwaliteit van het carbon, de gebruikte hars, de kwaliteitscontrole enz. Het verschil is duidelijk merkbaar aan het resultaat maar u kunt een hele mooie en goeie hengel monteren op goedkope blanken. Bv de Batson RX6 die de goedkoopste blank is uit mijn gamma maar vaak de mensen verbluft laat staan door zijn rechtheid en bouw.


Hoe vindt u de ruggegraat


Omdat een blank gemaakt is door verschillende lagen carbon die rond een mandril gedraaid worden, zijn er delen die harder zijn dan andere. Dit is wat wij de ruggegraat noemen.

het bepalen van de ruggegraat is uiterst belangrijk voor het plaatsen van de ogen en vertegenwoordigd één van de meest besproken onderwerpen van het moment.

Stap 1 : vergewis u ervan dat elke basis van iedere sectie beschermd is door een stukje 
tape, want indien er te veel druk uitgeoefend wordt op de verbindingen dan zouden deze kunnen scheuren.

Om de "spine" te vinden hoeft u enkel de blank op zijn top op een tafel plaatsen. Met de blank in de ene hand laat u de andere hand de blank rollen terwijl u zachtjes de blank naar beneden drukt in een hoek van 30°.

Als u hem zo draait dan zal u al snel merken dat de blank niet rond draait en dat er merkelijk een plaats is die harder is. Eens die gevonden is dan markeert u die als referentie punt met een
China Marker (een vettig, wit potlood die gemakkelijk verwijderd wordt).

Vindt u niet onmiddellijk de ruggegraat verander de steun dan van plaats en probeer opnieuw.

bepaalde blanken hebben 2 "spines" de een al sterker dan de andere. Neem steeds de sterkere.



>> Volgende stap: 

Reel houders


Stap 3 : selectie van de reelhouder

Er bestaan 2 types reelhouders: 



 

voorgemonteerde reelhouders
 
te monteren hardware en inleg


De voorgemonteerde 
reelhouders zijn vaak de gemakkelijkste om op de blanken te monteren en naar gelang de fabricanten zijn deze voor zeer goede kwaliteit en worden ook mooier en mooier.

De reelhouders die zelf te monteren zijn, zijn iets moeilijker te monteren. Hun prijzen variëren volgens het gebruikte legering (chrome, aluminium of verzilverd) alsook de kwaliteit van het gekozen hout.

De houten inleg is niet van het gemakkelijkst om zelf te maken. Maar voor een kwaliteitsresultaat is het zeker de inspanning waard want u kunt kiezen tussen in de tekening van het hout, de kleur enz. Het is mijn keuze bij uitstek bij de realisatie van mijn mooie rivierhengels.

Voor diegene die niet over het geschikte materiaal beschikken om ze zelf te draaien, bied ik verschillende 
houten inleggen aan.




Hoe kiest u de reelhouder voor uw hengel?
Het is belangrijk dat u goed de interne diameter van de reelhouder kent om zeker te zijn dat de blank er doorheen kan:
·                            de reelhouders voor hengels met # 1 à 7 hebben een diameter van 12.7 mm 
·                            voor de grotere hengels is een reelhouder met diameter 16 mm vaak nodig.

>> volgende stap:  lijmen van de reelhouder en handgreep
Reelhouder & handgreep lijmen


Stap 4: Assembleren van de reelhouder en de handgreep op de blank.


Nodige materiaal:
·                            Houtvijl (rattestaart)
·                            Dremel of boor
·                            Masking tape
·                            Epoxy (ThreadMaster Ultimate Gel 15’)
·                            Huishoud papier
·                            Gemodifieerde alcohol 70°

De interne diameter van de handgreep moet aangepast worden op de kegelvormigheid van de blank. Een uiterst delicate operatie want u moet er voor zorgen dat het uithollen regelmatig gebeurd op de ganse lengte en in overeenstemming met de blank.

Deze stap gebeurd het best met een vijl, stijl rattestaart, van verschillende maten, die opeenvolgend aangewend worden. Na iedere vijlbeurt wordt de handgreep uitgemeten op de blank voor een perfecte maat.



Van zodra dit gebeurd is moet het handvat vrij kunnen op en neer verschuiven tot op de gewenste hoogte. Meet wel de goed de nodige afstand voor de reel houder en de fighting butt, niet te los maar ook niet te vast.

Gezien de reelhouder zich vastzet in de greep is het nodig om de greep uit te hollen om ze later samen te kunnen samenkleven. Deze stap is uiterst delicaat want de naad moet precies zijn. Om dit te klaren gebruik ik het liefst een Dremel maar een boor moet het ook kunnen klaren.




De interne diameter van de reelhouder is uniform evenwijdig. Dit betekent dat hij de kegelvorm van de blank niet respecteert alhoewel hij er perfect moet op gecentreerd worden. Hiervoor gebruik ik schilders tape waarmee ik een soort ringen rond de blank vorm van verschillende dikte waardoor de reelhouder perfect gecentreerd wordt op de blank.



Het geheel wordt nog een laatste maal "droog" gemonteerd om zeker te zijn dat alles goed op zijn plaats past. Als dit het geval is kan men over gaan tot het lijmen op de blank.


Het lijmen van de reelhouder en de greep op de blank

Hiervoor gebruik ik een epoxy gel
(ThreadMaster Ultimate Gel 15’). De consistentie van deze gel laat toe om een goede brij te maken die niet zal uitlopen tijdens het assembleren. De reelhouder wordt op de blank gegleden, rekening houdend met zijn oriëntatie die in overeenstemming moet zijn met de as waarop de ogen gemonteerd zullen worden. (Herinner u de ruggegraat)




Van zodra de reelhouder goed vast zit ( +/- 15 minuten) wordt de handgreep met de zelfde 
epoxy vastgezet. Verzeker u van een perfecte verbinding tussen de reelhouder en de handgreep.. 

Het te veel aan epoxy kan gemakkelijk verwijdert worden met wat gemodifieerde alcohol 70° op keukenpapier. Natuurlijk vóór hij uitgehard is!



Volgende stap:

Stap 5 : Positionering van de ogen en gelijders

Er bestaan verschillende methodes om de ogen en geleiders op de blank te plaatsen: op de "spine", op de tegengestelde kant van de "spine" of op de rechtste kant. De grote merknamen gebruiken alledrie van voorgenoemde technieken. Persoonlijk hou ik ervan om op de "spine" te werken maar het hangt altijd af van de aard en de kwaliteit van de blank . Het laat me toe om samen met de plaatsing van de ogen de actie van de hengels aan te passen.

Na het vinden en markeren van de 
"spine", dan moet de beste plaats van de ogen gedefinieerd worden om het beste potentieel uit de blank te halen. 
Dit gebeurd op verschillende manieren. Een manier is om algoritmische berekeningen uit voeren. Of een simpeler test waar de ogen met tape op de blank gehecht worden, daarna wordt een lijn gemonteerd en cast men om hier en daar bij te werken waar moet om tot de gewenste sensaties te komen.



Een andere simpele manier is om de ogen tijdelijk vast te maken met 
masking tape, men monteert een lijn, zet de blank onder tractie en controleert men dat de afstand tussen de blank en de lijn gelijkmatig evenwijdig loopt. Daarna is het genoeg om de voorlopige posities bij te werken door de ogen op en neer te bewegen tot het gewenste resultaat.

Maak u echter niet al te veel zorgen hierover. De meeste blanken worden geleverd met een positioneringschaal voor het plaatsen van de ogen en geleiders alsook de aangeraden maten.
Voor een blank Gatti G4 van 9´0 #5 bekomt men de volgende gids vertrekkend van het top oog (punt blank = 0 cm):

1: 10cm / 2: 22cm / 3: 37cm / 4: 53.5cm / 5: 73cm / 6: 93 cm / 7: 113cm / 8: 136cm / 9: 162cm / 10: 190 cm

Het aantal nodige ogen voor een blank is normalerwijze uitgerekend op 1 oog per "voet" + 1. Hetzij in het geval van de G4 9´0 wordt dit 10 ogen.

Van zodra de optimale afstanden gevonden werden, worden deze gemarkeerd ofwel met een 
china marker of met masking tape.


Maten en selectie van de ogen en geleiders
 

De maten van de ogen en geleiders zijn zeer belangrijk. men moet rekening houden met het soort vissen (rivier = kleine ogen; reservoir = grotere ogen enz.)

De ogen maten worden geklasseerd volgens nummers (maat 0 = kleinst - maat 6 = grootst). De vertrekogen  lopen gelijkaardig (maat 6 = de kleinste; 25 = grootst).

Type ogen
Snake of single foot ogen? Persoonlijk heb ik beide ogen reeds op verschillende blanken gemonteerd. Op zich is er niet veel verschil. Het gaat meer om persoonlijke voorkeuren en gewoonten.

Staal of titanium ? Zelf heb ik voorkeur voor de onvervormbare ogen in titanium
Rec Recoil. Ze laten toe: de hengel merkelijk te verlichten, een betere geleiding en gezien ze flexibel zijn doen ze geen inbreuk op de blank. Het verschil is opmerkelijk maar gezien het budget ook altijd belangrijk is blijft het een goeie oefening om alles uit te balanceren.

>> Volgende stap: 

Stap 6 : bindwerk van de ogen

De ogen werden voorlopig op de blank vast gemaakt met masking tape. Men verzekert er zich best nog eens van dat ze correct zitten alvorens verder te gaan. Zowel kwa afstand als op de gekozen uitlijning.

Materiaal
Een 
bindtafel is uiterst handig om dit werkje perfect uit te voeren. Ze zijn gemakkelijk zelf te maken voor een doe-het-zelver. Verschillende modellen zijn ook te koop.
Het is belangrijk dat de draad steeds onder een constante zelfde spanning staat daarmee het bindwerk niet te los of te vast komt te zitten. Een draadspanner is hier dus handig.

Hier kunt u de mijne zien:



Voor diegene die liever niet investeren in te veel materiaal. Het opspannen van de draad kan evengoed gebeuren door deze door een woordenboek te laten gaan naar een kartonnen doos om de blank in te laten rusten waar aan beide kanten een "v" in is uitgesneden.



Een scheermesje om de pluisjes weg te snijden en 
polijsinstrument vervolledigen uw benodigdheden. 

De draad
Er bestaan verschillende types draad:

-    De simpele bind draad (stijl 
Gudebrod RW, maat A) : de wordt doorschijnend bij het vernissen om zich discreet op de blanken te zetten. Men kan deze met een kleurbeschermer (Chromaseal) gebruiken waarbij hij dan ondoorzichtig wordt.

-    De binddraad (stijl Gudebrod NCP) : deze bevat reeds standaard een kleurbeschermer en zal dus niet veranderen tijdens en na het vernissen.

-    De metaalkleurige draden : zijn worden gebruikt om uw bindwerk te verfraaien.

-    Zijde : zij verzorgen de fijnste bindwerken, veelal gebruikt voor bamboe maar volgens mij voor iedere buitengewone hengel. Hun doorzichtigheid en fijnheid zijn niet te evenaren. maar ze zijn ook moeilijker te plaatsen.


Het bindwerk


Er worden geen knopen gevormd nog wordt er gelijmd: het begin van de draag wordt juist vastgehouden door de juiste spanning van de rondgedraaide draad. Het eindstukje wordt word onder de laatste lussen doorgetrokken met behulp van een nylon draadje, zoals ook bij het monteren van vliegen.



Het bindwerk wordt aan gestampt met een
polijsinstrument. Deze stap is onvermijdelijk om mooie verbindingen te bekomen. Wat belangrijk is omdat men geen mooie hengel kan monteren met verbindingen die niet pico bello zijn. Vergeet niet dat de vernis alle onregelmatigheden vergroot en onmiddellijk in het oog zal springen van uw vrienden.

De beste manier bestaat erin om goed aangespannen (opgelet niet te...) lussen te bekomen, het begin en eindstukje zo dicht mogelijk af te snijden en zeker te zijn dat alle lussen evenwijdig / haaks staan op de blank.


>> volgende stap: 

Epoxy finish


Stap 7 : Vernissen van het bindwerk

Het vernissen is de laatste zeer belangrijke stap in het monteren van uw hengel en het is noodzakelijk deze stap te verzorgen en gebruik te maken van producten van top kwaliteit . De kleinste vergissing, luchtbelletjes, een slecht afgeknipte draad of dergelijke en u mag alles terug van vooraf aan beginnen!



Al mijn bindwerk wordt verzorgd met 2 à 3 lagen vernis. Het is de enige manier om het beste resultaat te bekomen en te vermijden dat ze de vorm van een rugby bal aannemen. 

Materiaal en aanwending
De vernis
ThreadMaster  is een epoxy die uit 2 componenten bestaat en die flexibel blijft eens droog, doorschijnend is als glas en die niet verandert eens blootgesteld aan UV.
Er bestaan 2 types: De Light, die voorbehouden is voor de hengels #1 tot en met  #5 en de "High Build" die toelaat gemakkelijk grotere bindingen te verzorgen.

Wat u moet weten:

>> door gebruik te maken van plastieken spuitjes die geen silicone bevatten. Dit zou de epoxy aantasten.

>> Ook al het andere materiaal in plastiek kiezen, cups, stokjes enz. Hout is te vermijden want het maakt luchtbelletjes.

>> De pasta goed mengen zonder luchtbellen te maken. Dus langzaam mengen!

>> Giet het mengsel op een blad aluminiumpapier, dit vertraagt de polimerisatie en laat u toe tot wel 20 minuten met Threadmaster te werken.

>> Gebruik steeds propere borsteltjes en breng ultra fijne laagjes aan!!



De vernis wordt aangebracht door middel van ofwel een wegwerp borsteltje ofwel een borsteltje van goeie kwaliteit. Het is belangrijk om fijne laagjes aan te brengen en de bindingen niet over te belasten.
Om het aanbrengen van de vernis te vergemakkelijken, gebruik ik een bepaalde rod dryer die mijn hengel 11 maal per minuut laat draaien en in plaats houdt dmv een speciaal houvast.

Deze stap kan ook met de hand gebeuren indien u de tijd en het geduld hebt, want eens de vernis aangebracht is moet de hengel gedurende 2 uren gedraaid worden om te vermijden dat de vernis een druppel vorm aanneemt, die uitermate lelijk is.



Het is essentieel dat de hengel horizontaal gehouden wordt  zodat het vernis perfect en regelmatig aangebracht kan worden. Hiervoor gebruik ik aangepaste verhogen die een systeem van in hoogte en diameter verstelbare kogellagers heeft.



U hoeft enkel uw vernislagen aan te brengen en telkens 6 à 8 uren te wachten tussendoor. 24 uren na de laatste laag is de vernis uitgehard en mag u uw hengel uit proberen. Puur geluk!






donderdag 14 oktober 2010

Spinners

Bij de visserij op roofvis zijn diverse soorten kunstaas mogelijk.
Een van de bekendste soorten zijn de spinners.

Spinners
Deze zijn in diverse variaties te verkrijgen van 4 tot meerdere grammen.
Veel van deze spinners beginnen bij een gewicht van ca. 4 gram en hebben de specificatie van lichte spinners tot zware spinner en veel fabrikanten hebben deze dan ook in hun leveringsprogramma zitten.

Minder bekend zijn de ultra-lichte spinners of wel microspinners, deze gaan van 0,02 tot zo’n
4 gram.
Voor het UL-vissen met deze ultra lichte spinnertjes zijn zeer lichte spinhengels nodig van ca. 1 gram tot 5 gram.
Meestal wordt het werpgewicht op de hengel in grammen of CW (cast weight) aangeduid.
Een overschrijding van dit opgegeven werpgewicht kan tot gevolg hebben dat een hengel wordt overbelast bij langdurig gebruik.

Ook kunnen deze micro-spinners worden ingezet op een vlieghengel door het extreme lage eigengewicht van de spinner.
Met deze spinners kan dan ook witvis worden gevangen zoals de ruisvoorn.
Om een dergelijke spinner aantrekkelijk te maken voor de vis kan daar een kunstvlieg op gebonden worden, voorzien van een rood pluimpje, maar ook een klein twistertje.

Bij medium of zware spinners kan een streamer achter het spinblad worden gemonteerd.
Dit is een variant van het rode pluimpje, en zijn in verschillende kleuren te maken.
Deze spinners worden vaak gebruikt voor het vissen op Baars, Snoek en Snoekbaars.

Door persoonlijke ervaringen heb ik regelmatig ondervonden dat de gespoten of de beplakte spinnerbladen niet goed draaien in het water en ik prefereer dan ook de blanco spinnerbladen.
Ik maak dan de spinner zo aantrekkelijk mogelijk met het bekleden van de haak.
Op deze manier zal de vis het spinnerblad meestal met rust laten en direct de haak zelf grijpen,
met als gevolg dat missers tot een redelijk minimum worden beperkt.
Wanneer de kleur van het spinnerblad de overhand heeft,  is de kans groot dat de vis het spinnerblad pakt en men vaker mis slaat, of dat de haak niet of niet goed gezet wordt



WELKOM

Welkom!

Via deze blogspot kunt u meegenieten van mijn visavonturen als fervent Ultra-lightvisser en mijn zelfbouw activiteiten als enthousiaste kunstaas- en hengelbouwer.

Ook kunnen hier vragen gesteld worden die betrekking hebben op de materialen die gebruikt worden, maar ook het kunstaas en hengels die zelf door de vissers gemaakt kunnen worden in de knutselhoek.

Dit blog is bedoeld om mijn beleving van het vissen te delen met anderen, het beleven van de natuur, en het welzijn van de dieren in en rondom het water.

Helaas treffen wij regelmatig allerlei zwerfvuil aan bij de waterkant, vaak achtergelaten door vissers..
Ook ik verzoek  u dan ook om deze rommel mee te nemen naar een afvalcontainer, daar zijn deze toch voor en houdt ons imago van visser hoog.
Het helpt niet alleen om de oevers schoon te houden, maar ook de dieren te beschermen die daar leven zoals watervogels etc.

Als u een reactie wilt plaatsen, ga dan rustig uw gang, maar hou het wel netjes.

Harry