Naast spinners en twisters kennen we al jarenlang ook de shad als kunstaas.
Dit stukje rubber is gemaakt van een melkachtige vloeistof met een toevoeging van een catalist, die het geheel door middel van een chemische reactie laat verstijven tot rubber/vinyl.
Bij dit mengsel kan een kleurstof worden toegepast voor kleur naar keuze.
Het mengsel wordt in een mal gegoten waarmee de grootte en vorm wordt bepaald.
Nadat de chemische reactie is uitgewerkt kan het shad uit de mal worden gehaald en is het in principe gebruiksklaar. De shad heeft nu de vorm van een visje.
Voor het bewaren van deze shads voegt men vaak in de verpakking een vettige vloeistof toe om uitdroging van de shad te voorkomen en daarmee de shad soepel te houden.
TIP: Ikzelf maak vaak gebruik van WD-40 als blijkt dat mijn shads in de geopende verpakking dreigen uit te drogen.
Zelf maak ik graag gebruik van de shad die op onderstaande foto staat.
Dit model heeft een wiebelende schoepenstaart, veroorzaakt daardoor trillingen in het water en is hierdoor een zeer goede baarsvanger, als hij met sprongetjes over de bodem naar binnen wordt gevist. Maar ook snoek en snoekbaars zal deze shad met zijn mooie actie niet snel voorbij laten gaan.
En natuurlijk kun je een shad ook "spinnend" binnenvissen, snoek is hier n.l. gek op.
Er bestaan twee soorten shads, te weten de "Action shad" en de "No-Action shad".
De Action shad is uitgevoerd met de reeds genoemde schoepenstaart, welke actie geeft bij het vissen. De No-Action shad is de shad met V-staart. Deze heeft geen actie en wordt het meest toegepast bij verticaal snoekbaarsvissen en bij dropshotten. De actie wordt hierbij door de visser zelf gegeven.