maandag 3 september 2012

Rubberen met de TS Lancet XUL

Ondanks het feit dat ik met mijn volledig omgebouwde Mitchell UL 152 (3gr) veel plezier beleef met het vissen met rubberen shadjes en twisters, wilde ik toch nog graag een korte en nog lichtere baarshengeltje voor rubber erbij hebben. Zodoende had ik Harry van Twenteshop gevraagd een nieuwe, nog lichtere baarsbeuker voor mij te bouwen die lichter of gelijk zou zijn het werpgewicht van een Mosquito XXX Light (1,9gr). Uiteindelijk werd het een lichte IM-7 carbonblank , ca.165 cm, met ultralichte 1 voets Fuji geleideoogjes en een kurken handgreep met zwarte reelringen en stootdop. Gewenst werpgewicht (volgens mijn meetmethode) ca. 1,5gram. Vorige week waren we op vakantie aan het Zuidlaardermeer bij De Bloemert. Prachtige park met mooie waterbungalows, eigen vis/bootsteiger om te vissen dus veel hengelspullen meegenomen. Kon ik vorige jaren daar nog, naast de witvis, een roofvis vangen, dit jaar was het was een en al brasem wat naar boven kwam en af en toe een blankvoorn. Spinners, rubber, niets hielp om een roofvis te verschalken. Het meer schijnt ook bijna geen roofvis meer te hebben door “verbraseming”. (Info van internet) Erg jammer, nu kon ik nog steeds mijn baarsbeukertje niet uitproberen. Uiteindelijk ben ik op een middag even naar de Zuidlaardervaart gereden in Noordlaren en kon daar een paar kleine baarsjes van ca. 20cm vangen. Het baarsbeukertje stond hierbij prachtig krom. Het was een mooi gezicht dat bewegen van de blank op de uitvalpogingen van de baars. Dit was echt genieten. Jammer dat ik niet meer tijd had en geen grotere baars aanwezig was. Afgelopen zondag waren we op familiebezoek in het oude centrum van Gorinchem en kon ik mij een klein uurtje vrijmaken om “even” te gaan vissen bij de Dalemse Poort. Uiteraard had ik het baarsbeukertje op voorhand meegenomen. Bij de waterinlaat tussen de Merwede en de slotgrachten is de doorgang erg nauw, ca. 2m breed en het water stroomt hier heen en terug, afhankelijk van de langsvarende boten op de Merwede. In deze stroming is de baars altijd erg actief omdat de witvis gedesoriënteerd raakt door de draaikolken die daar ontstaan en al gauw ving ik de eerste baarsjes. Het was weer een hele belevenis waarbij ik veel bekijks had van passanten die niet snapten dat de hengel hoepel rond stond bij zulke vissen. Ongelooflijk veel plezier had ik met de vangsten van deze rovers aan mijn baarsbeukertje. Als een van de laatste haalde ik nog een mooie baars eruit van ruim 27cm. Reken maar op dat dat een sport heeft gegeven.
Twente Shop heeft weer een mooi en knap stukje huisvlijt geleverd en voldoet de hengel volledig aan mijn wensen. De TS Lancet XUL is weer goed beproefd, hij doet het goed en ik kijk alweer naar uit dat ik weer ergens kan gaan “baarsbeuken”. Groeten, Hans

vrijdag 27 juli 2012

TS LANCET GUL 2 grams glashengel

Vandaag introduceer ik de nieuwe LANCET GUL
Het is een glashengel in de super lichte klasse.
Deze hengel heeft een werpgewicht van 2 gram.
Voor de mensen die graag met glas hengels vissen een zeer fraaie aanvulling op de verzameling.
De blank is mooi glanzend zwart en voorzien van enkelpoots sig ogen.
Het handvat kan worden voorzien van een reelhouder maar ook met reelringen.

donderdag 26 juli 2012

de LANCET XUL

Na een zoektocht is er een Nieuwe hengel in de LANCET serie toegevoegd,
Deze keer een TS LANCET XUL
dit is een hengel voor de echte licht visser.

Het is een hengel met een lengte van 1.70 mtr.
Deze LANCET XUL heeft een werpgewicht van slechts 1,5 gram.
En een buiging over de gehele hengel.

Dit is de lichte variant op de TS LANCET, van orgine een echte 3 grammer, en kan op verzoek ook in de varianten van 5 , 7, en 10 gram gemaakt worden.

De ontwikkeling van de TS LANCET Feeder is nog in volle gang,
Deze zal ook zoals de spin hengels een gehele buiging hebben.

Helaas zijn er nog geen fotos van de XUL maar die zullen spoedig op dit blog verschijnen.
Wel kan de hengel al wel besteld worden via http://www.twente-shop.nl/

vrijdag 13 april 2012

Tijd voor het schoonmaken van de spinhengels

Het Roofvisseizoen is gesloten dus mooi even de tijd om alles weer een beetje te reorganiseren, controleren en schoon te maken.

Voor het schoonmaken gebruik ik een sopje van afwasmiddel en lauw warmwater, dit om de vettige aanslag op de hengel en in de hengelogen te verwijderen.
Een tandenborstel voor de vettige filmlaag in de ogen te verwijderen en een medium zachte spons voor de blank en handgreep doet wonderen.

Na het schoonmaken de hengel even laten drogen en dan voorzien van een laagje teflon uit een spuitflacon die ik doormiddel van een zachte doek aanbreng op de hengel en dan weer laat drogen.

Als de hengel weer droog is, deze even nawrijven met een zachte doek en de hengel is weer perfect beschermd tegen zuur en andere schadelijke invloeden.
Ook heeft het een voordeel dat de hengel weer lekker glad is geworden, zodat de lijn niet blijft kleven aan de hengel.

Tot slot gaat de hengel voor de rustperiode in een stoffen beschermhoes, die eerst even de binnenkant van de wasmachine heeft gezien.
Daarna gaat de beschermhoes in plastic buisfolie met een breedte van 8cm en wordt deze op maat afgeknipt.
Om stof te vermijden dat op de beschermhoes gaat zitten, wordt de plasic buisfolie aan de boven- en onderzijde even met een stukje tape dichtgeplakt.

De gebruikte teflon is van het merk SLICK van Polemaster en zit in een flacon van 150ml. met een pompmechanisme.
Deze teflon gebruikt de vliegvisser ook vaak om de lijn glad en soepel te houden.
Maar wanneer het op de handen komt zullen deze ook zeer glad worden.

Voor de buisfolie kunt u terecht op de site van Twente-shop.nl en daar zijn ook beschermhoezen verkrijgbaar in verschillende maten en soorten.
Ook kunnen deze op maat gemaakt worden, geheel naar wens van de klant.

zondag 18 maart 2012

Een verhaal over KURK


Kurk is de schors van de kurkeik, dat bijna uitsluitend groeit in een bepaalde regio van de wereld.
Het aanbod van kurk is beperkt. Het grootste kurk producerende land is Portugal, waar op het Monchique gebergte duizenden kurkeiken staan, gevolgd door andere aan de Middelandse Zee liggende landen zoals Spanje, Algerije, Tunesië, Marokko en Italië.

Wanneer de kurkeik ongeveer 25 jaar oud is wordt de schors iedere 9 jaar geschild.
De bomen leven ongeveer 200 jaar. De eerste 2 oogsten produceren mindere kwaliteit.
Vervolgens wordt de schors geschild en verwerkt tot producten van kurk. Na het schillen duurt het 9 jaar voordat de schors zo dik is, dat er weer kurk van kan worden geoogst
Daarna is de boom niet meer acceptabel productief genoeg.

Kurk is verkrijgbaar in vele verschillende kwaliteiten. De kwaliteit is afhankelijk van de dichtheid, de poreusheid en de hoeveelheid scheurtjes en gaten. Doordat kurk lucht bevat, is het lichter dan water en warmte-isolerend. Kurk is vrijwel ondoorlaatbaar voor lucht. Kurk is erg vochtbestendig en ook elastisch en kan tot 35 % van zijn oorspronkelijke diameter in elkaar worden gedrukt.

De lage dichtheid van kurk maakt het daarom zo geschikt voor toepassingen in de hengelsport als dobbers en handvaten van vishengels.

woensdag 29 februari 2012

Blanks............. in alle soorten en maten.

Het leek ons eens leuk om u, als lezer, een kijkje te laten nemen hoe blanks hier binnenkomen en wat er bij komt kijken voordat er een hengel van gebouwd kan worden.
Op de bijgaande foto ziet U dan ook een zojuist binnengekomen bestelling van diverse hengelblanks.
De variatie van verschillende soorten blanks is zo verschrikkelijk groot, dat er bij een bestelling een keuze gemaakt moet worden uit de verschillende soorten, kleuren en maten blanks.
De blanks komen in dozen aan, moeten uitgepakt worden en dan begint het eigenlijke werk pas.
Het uitsorteren van de blanks is een tijdrovende bezigheid. Na het sorteren vind er een snelle controle op zicht plaats en controle van de pakbonnen en orderbonnen.
Alles zit wel goed verpakt, maar controle is en blijft altijd een noodzaak.

Ook zitten er in een doos vaak andere bestelde materialen bij verpakt zoals kurk, cones, reelringen en noem maar op.
Tijdens het controleren kijken we ook direkt of de blanks en materialen wel voldoen aan onze kwaliteits eisen. Wat niet voldoet gaat direct terug naar de leverancier.

Materialen voor een specifieke hengel worden direkt apart gehouden, zodat de hengelbouw geen vertraging oploopt en de juiste materialen aan de juiste hengel komen.
Deze materialen worden in een plastic bak gedaan met een kaartje erbij met het type blank, lengte van de blank en de naam van de hengel en eventuele naam van de opdrachtgever.
Dit zijn de eerste handelingen die nodig zijn voor de bouw van de hengel.
Hierna begint de eigenlijke hengelbouw.

maandag 23 januari 2012

Een 2 delige korte baarshengel

Als aanvulling heb ik een korte baarshengel gemaakt met een totale lengte van 150cm en een transportlengte van 80 cm.
Het werpgewicht is 9 gram en gemaakt van dezelfde type blank als de Lancet.
Deze hengeltje is bedoeld om er zwaarder kunstaas mee weg te zetten en eventueel als zware "Baarsbeuker" dienst te kunnen doen, daar waar zwaardere loodkoppen gebruikt moeten worden. (B.v. havens met diepgangen van 10m en meer)
De hengel is voorzien van 4 hardchromen ogen en een hardchromen topoog.
Het handvat is van kurk en voorzien van aluminium reelringen.

Het is een proefhengel waar ik in de loop van de tijd diverse testen mee ga doen om te kijken hoe deze korte maar zware hengel zich gedraagt met zwaarder kunstaas.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik er goede verwachtingen heb, net iets lichter als de doorsnee 10 grams hengel en net iets zwaarder dan een gebruikelijke vijfgrammer.
De testen zullen worden uitgevoerd met grote streamers, spinners, shads, pluggen en lepels.

Kortom we gaan een heel arcenaal kunstaas loslaten op deze hengel.





zaterdag 21 januari 2012

Een vernieuwde luxe versie van de Lancet

Dat de TS Lancet een groot succes is geworden, blijkt wel uit de positieve reacties van de gebruikers en de hoeveelheid aanvragen die wij hebben ontvangen.
Na enige overwegingen is besloten daarom ook een luxe versie van de TS Lancet te gaan maken.

Om een keuze te maken hebben wij een aantal nieuwe cones en speciale ogen in het pakket opgenomen, die als Optie op de standaard TS Lancet geplaatst kunnen worden.

Bijvoorbeeld de fuji Titanium ogen.
Fuji Titanium ogen

Alps Aluminium Light ogen


Fuji gold
Fuji "low rider "

Maar ook de cone heeft een nieuwe look gekregen.

Al deze extra opties zijn op onze site terug te vinden, waar U online een TS Lancet geheel zelf kunt samenstellen.
U kunt dan precies bepalen welke materialen u wenst en u ziet direct wat de totale kosten zijn.
Op deze manier kan u ongeacht de dag en tijd zelf een hengel samenstellen naar uw keuze.

donderdag 19 januari 2012

Nieuwe streamers voor de TS Lancet

Op verzoek van veel TS Lancet gebruikers heb ik Gerrit (dé streamerexpert van NL) gevraagd eens een paar streamers te maken voor de TS Lancet 3 grammer.
En ja hoor.... een mailtje van Gerrit, met de mededeling: "Ik heb een paar streamers voor je gemaakt voor de Lancet" samen met een mooie foto van drie streamers.

Zoals we van Gerrit gewend zijn, zien de streamers er weer perfect uit, een supersetje en zeker een set waar goed mee gevangen gaat worden.

De grotere versie van deze streamers zijn echt onweerstaanbaar voor de snoek en ik vis persoonlijk daar graag mee tussen het hengelbouwen door.

Ik kan dan ook iedereen aanraden een set van deze streamers aan te schaffen.
Het zijn topaasjes en al door-en-door getest door meerdere mensen, die allemaal tot hetzelfde resultaat komen, "helemaal TOP".

Deze set met streamers is verkrijgbaar via http://www.twente-shop.nl/, maar ook de TS Lancet, in verschillende uitvoeringen, is daar verkrijgbaar.

* TS Lancet UL, een echte 3 grammer voor ultra lichte spinners, shads en streamers.
* TS Lancet L, een 5 grammer voor spinners tot 35mm, shads en twisters
* TS Lancet M, een 7 grammer met een lengte van 2.30 voor het UL vlokvissen.
* TS Lancet H, een 10 grammer voor de grotere spinners,streamers en ander kunstaas

Ook zijn er de Jerk en Plughengels vanaf 10 gram, maar deze worden op maat en alleen op bestelling gemaakt.


Een foto van de toverstukjes van Gerrit